Fanfare Ellona kent een lange en rijke geschiedenis met vele hoogtepunten, waarin de liefde voor het samen maken van muziek altijd centraal staat. Wat 100 jaar geleden begon met een idee van een brouwerszoon is uitgegroeid tot een begrip in Ell en omstreken: Fanfare Ellona. Op 25 november sluiten we ons jubileumjaar af met een heel bijzonder concert.

 Het 100-jarig jubileum van Ellona hebben we dit jaar al op verschillende manieren gevierd. We zijn begonnen met een reisje naar “Toverland” op 11 sep 2022, brouwden we ons eigen CentenniEll bier, zetten we ons dorp op zijn kop met ‘Something Ells in concert’ én gingen we op concertreis naar Sneek.

Ancient Tales

Om deze geschiedenis muzikaal te eren hebben we een muziekstuk laten componeren. De in de blaaswereld zeer bekende Belgische componist Kevin Houben, heeft voor deze gelegenheid een nieuw muziekstuk geschreven genaamd ‘Ancient Tales’. Een prachtig stuk gebaseerd op eeuwenoude verhalen uit Ell. Een cadeau aan ons zelf als vereniging, maar ook aan het dorp om onze rijke geschiedenis op een muzikale manier met een groot publiek te delen. Tijdens deze avond gaat de compositie in première en is het stuk voor de eerste keer live te horen.

Naast de première van Ancient Tales staat er een mooi muzikaal programma in de planning. Wat de avond extra speciaal maakt is dat voor deze gelegenheid twee oud-dirigenten Paul Koolen en Jos Stoffels aansluiten om nog één keer Ellona te dirigeren.

Jeugdorkest ElTuRo

De avond wordt muzikaal geopend door jeugdorkest ElTuRo. ElTuRo is een jeugdorkest dat is samengesteld uit jeugdige muzikanten van de dorpen Ell, Tungelroy en Stramproy. Dit jaar vieren zij hun 15-jarig bestaansfeest. Onder leiding van Sven Heijman zullen ze op 25 november bij hun optreden in Ell een voorproefje geven van hun jubileumconcert. Na het horen van dit voorproefje wilt u zeker zorgen dat u op 16 december in Stramproy bent voor een avond vol met film muziek en optredens van verschillende jeugdige muzikanten.

Als laatste stellen we onze gast muzikanten aan u voor;

Koninklijke  Fanfare ‘De Vriendenkring’ Kessenich. Koninklijke Fanfare ‘De Vriendenkring’ nam in de 140 jaar sinds haar ontstaan in 1882 al meer dan 30 keer deel aan een wedstrijd. Recente uitschieters waren de 89% in de 2de afdeling van het ONFK in Drachten in 2019 en de wereldtitel in de 3de divisie van het WMC in 2022, met meer dan 93% van de punten.

De fanfare wil een hedendaags ensemble zijn waarin muzikanten de kans krijgen om hun talenten op een zo hoog mogelijk niveau te ontwikkelen. Maar tegelijkertijd staat ‘De Vriendenkring’ met twee voeten in de Kessenichse gemeenschap en neemt ze er deel aan allerlei folkloristische en religieuze evenementen. In januari 2024 zullen honderden dorpsgenoten komen luisteren wanneer de fanfare 3 dagen na elkaar het muzikale verhaal ‘Hosanna’ brengt, een eerbetoon aan de 125-jarige St.-Martinuskerk en haar weldoener, Baron Michiels van Kessenich. Het door Simon Van Hoecke speciaal voor de Vriendenkring gecomponeerde muziekstuk ‘Hosanna’ gaat dan in première.

De jonge dirigent Toon Rutten, momenteel bastuba-speler in de Koninklijke Militaire Kapel van de Gidsen, zette zijn eerste stapjes als muzikant bij de Vriendenkring. Na er meer dan 15 jaar gespeeld te hebben, nam hij het dirigeerstokje over als 15de dirigent van de fanfare.

Wij zien jullie graag op 25 november om 19.30 in BMV Ellenhof, Ell!