Fanfare Ellona; opgericht in 1923

Voorzitter; Fr. Scheymans. Secretaris; H. Driessen
J. Van Lier, L. Thijssen, L. Ruyten, L. Rietjens, P.J. Verwielen, W. Heuvelmans, P. Moonen, M. Strous.

We menen te mogen stellen, dat de kiem van de fanfare is ontloken in het Belgische Hoey. Even na de eeuwwisseling studeerde op het college daar Frans Scheymans, brouwerszoon uit Ell. Het college had een schoolfanfare en Scheymans blies op een trombone zijn partij mee. Terug in Ell vond hij het een gemis voor zichzelf en voor Ell dat er geen fanfare was. In gesprekken met Theodoor Koolen werden de eerste plannen gesmeed. De eerste leden kwamen van het zangkoor, terwijl er ook nog ander jonge mannen lid werden.

Door de fanfare in oprichting werd er vlak na de eerste wereldoorlog toneel gespeeld in Ell. Hiermee hebben ze geld opgehaald om instrumenten mee te kopen. 1923 is het officiële oprichtingsjaar met bovengenoemde bestuursleden.

Vanaf het eerste begin had meester Custers de muzikale leiding. Deze heeft hij tot zijn dood (1952) behouden. Aanvankelijk was hij van plan de fanfare op gang te helpen en zich daarna terug te trekken. Er kon geen geschikte plaatsvervanger gevonden worden en is hij noodgedwongen de dirigeerstok blijven hanteren. Hij heeft zich al die jaren belangeloos voor de Fanfare ingezet.

Het zoeken van de naam heeft de jonge fanfare heel wat hoofdbrekens gekost. Verschillende voorstellen werden afgewimpeld.
Uiteindelijk kwam Tjeu Palmen op de gedachte op haar Ellona te noemen. Een naam die iedereen inmiddels bekend in de oren klinkt.

Deze foto is genomen in 1995 in de tuin van Leon Adams. Een foto ter ere van ons 75 jarig bestaan.

Er hebben vele leden lintjes en oorkondes ontvangen. Voor hun verdiensten of hun jarenlange lidmaatschap met Ellona, de persoon die het langste lid is van fanfare Ellona is.

Ellona heeft door de jaren verschillende dirigenten gekend.

Custers ( 1923 – 1952)
Jos Tinnemans (1952 -)
Chr. Pijpers (- 1962)
Leon Adams (1962 – 1993)
Paul Koolen (1993 – 2006)
Jos Stoffels (2006 – 2015 )
Ralf Jacobs (2015 – heden)

Enkele foto’s van de vele activiteiten van Fanfare Ellona.

De fanfare verzorgt serenades bij diverse gebeurtenissen in Ell.
Denk hierbij aan huwelijken, lintjesregen, geboorte bij een lid.

Vastelaoves optocht van CV de Moerebuuk.

Ook aan de processie werd vroeger deelgenomen.

Ellona nam al vanaf het begin deel aan wedstrijden en concoursen.

De Fanfare gaat graag op concertreizen. Bijvoorbeeld naar Ell-Luxemburg. De contacten werden in april 1980 voor het eerst gelegd en op 25 mei kwamen er al bussen met onze Luxemburgse vrienden in Ell aan. Op 23 en 24 augustus gingen we daar op tegenbezoek. Inmiddels hebben we elkaar de afgelopen jaren verschillende keren bezocht. Andere plaatsen die bezocht zijn: Oostenrijk, Engeland, Tsjechië en Brugge.

Wedstrijden & concoursen

De vereniging nam al vanaf het begin deel aan wedstrijden en concoursen en vanaf het begin behaalde Ellona eerste prijzen.
Maar de bloei van de vereniging zien we toch vooral terug in de jaren 60 o.l.v. Leon Adams.

 • 17 aug 1963
  Concours te Thorn 270.5 eerste prijs in de derde afdeling;
 • 8 dec 1963
  Concours te Geleen wimpel met promotie naar de eerste afdeling;
 • 18 juli 1965
  Concours te Maasbracht 288.5 eerste prijs met promotie naar uitmuntend afdeling
 • 29 nov 1965Concours te Linne 317 kampioen in afdeling uitmuntend met de hoogste behaalde punten ooit op de kampioenschappen;
 • 10 sep 1967Concours te Terwinselen 319.5 promotie naar de Ereafdeling
 • 15 juni 1969
  Concours te Horst-America 339.5 promotie naar superieure afdeling en lof der jury;
 • Dec 1969 kampioenswedstrijd te Kerkrade 324 eerste prijs met lof der jury, landskampioen in de ereafdeling.

De drumband van Fanfare Ellona

Fanfare Ellona heeft een drumband gehad, opgericht in 1966 en bestond uit 13 meisjes uit de 5e en 6e klas.
Deze stond onder leiding van de heer Corstjens uit Thorn en later de heer Schroen uit Heythuysen. Deze groep heeft 3 keer een eerste prijs gehaald met promotie en groeide uit tot 19 leden. In 1981 is de groep helaas opgeheven door gebrek aan interesse.

Ellenthaler Musikanten (voorheen Greenstars)

In 19? Zijn de Greenstars begonnen. Een groep muzikanten die graag kapelmuziek speelde en zongen.
De eerste groep bestond uit Har Koolen, Mies Evers, Theo Gerris, Jan Koolen, Jan Koolen.
De naam was afgeleid van de groene pakjes die ze toen droegen. Na een aantal jaren kwamen Cor Driessen en Jan Peeters (uit Haler erbij) en wilden ze een nieuwe naam. Er werd een wedstrijd uitgeschreven. Mia Coolen-Steijvers en Hen sleven waren allebei op het idee gekomen om het Ellenthaler Musikanten te noemen. Ell en Haler aan elkaar geschreven! De club bestaat nog steeds en staat garant een avond gezellige muziek.

De Jeugdfanfare. (Nu Elturo)

In 1972 kwamen er 14 jeugdleden bij de fanfare. Een ongekend groot aantal en een unicum voor Ellona. Helaas is dat aantal nooit meer gehaald. |
Paul Koolen heeft een jeugdfanfare opgestart in 1997. De jeugdfanfare heeft vele dirigenten gekend; Marco van Lier, Mieke Saelemans, Peter-Paul Geraedts en Frank Evers. Momenteel heeft de jeugdfanfare sinds 2008 een samenwerking met Tungelroy. 5 leden van Ell en 5 leden van Tungelroy o.l.v. Sven Heijman.

Meer informatie over Elturoro vindt u HIER